E-kost.

Sen sista av de "vanliga" kosterna som förekommer på sjukhus är såkallad E-kost/Energi och proteinrik-kost. Denna kosten är anpassad till personer med undervikt/påväg mot undervikt, svåra ätproblem, aptitlöshet eller sjukdomar som påverkar aptiten mer drastiskt vilket gör det svårt för personen att klara sig på A-kosten. E-kosten bygger på energität mat i små portioner. Portionerna är hälften av vad SNR-kosten är men har samma energiinnehåll. Måltiderna är små och sprids istället ut över dygnet med många små energitäta måltider och kosttillägg är ganska vanligt. Kosten är uppbyggd på 40-50 E% Fett, 25-45 E% kolhydrater och 15-25 E% protein. Det är här viktigt att tänka på fettkvaliten eftersom det är ganska höga fettnivåer, merparten ska vara "bra fett" och det är ävne viktigt att ha koll på det renframställda sockret. Vitaminer och mineraler ska följa SNR's rekommendationer.

Eftersom patienter som får E-kost ofta ha grova ätproblem kan det vara smart att dela upp måltiderna i förrätt, huvudrätt och efterätt, så in många små energitäta mellanmål och berika maten. Mat som är lätt att berika extra är potatismos, soppor, grytor. Servera måltidsdryck och "uppmana till småätande". Ibland kan det vara så att personen tex. har väldigt lätt att äta nötter eller kräm, uppmunta då detta ätandet. Ofta är det lättare att äta om maten är kall och miljön påverkar mycket. genom att vädra och lufta ur rummet kan aptiten stimuleras och även syra ger en viss stimulans till maten.

Gällande E-kosten ligger det inget fokus på nyckelhålsmärkt mat, utan istället handlar det om att se till att patienten får i sig den näringen som hon eller han behöver för att reparera kroppen och unvika risken för undernäring. Därför är det standardprodukter som är att föredra, välj de "fetare påläggen", berika gröt, soppa, mos, grytor, välling, såser om det behövs - antingen med olja/margarin alternativt berikningsprodukter som finns på sjukhusen. servera gärna energigivande drycker till maten och mellan måltidernma. Även E-kosten är energimässigt individuellt anpassad.

Med andra ord:
På sjukhus är det SNR-kost som används för alla "friska" dvs. personer som inte har någon sjukdom som påverkar aptiten. Man ska satsa på mat som är nyckelhålsmärkt, har låg fetthalt, bra fett, lågt GI, fullkorn framför vitt och håller blodsockret jämt. A-kost är allmänkost för sjuka och används för de som har lättare ätsvårigheter. Portionerna är mindre och mer näringstäta och lättprodukter undviks till viss del. E-kost används för personer som lider av undernäring eller riskerar att drabbas av undernäing och som har allvarligare sjukdomar som påverkar aptiten kraftigt. Denna kosten bygger på så energität mat som möjligt i halva portioner volymmässigt jämförelsevis med SNR. Fokuset ligger på att få så neergirik mat som möjligt för patientens skull. Magra produkter undviks och många livsmedel berikas med både margarin, smör, olja eller diverse berikningsprodukter. Man uppmanar till många små måltider och många energitäta mellanmål.


Kommentarer
Postat av: hanna

svar: haha :)

du kollade igenom gamla inlägg då ;) men bara kul det också

2011-05-28 @ 09:36:28
URL: http://hannaaceciliaa.blogg.se/
Postat av: Josefine Andersson

jo skapligt mumms :D

2011-05-28 @ 13:33:55
URL: http://typjosefiine.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentera här!

Trackback
RSS 2.0