A-kost.

DÅ är det dagt att ta tag i lite pluggande innan jag beger mig till affären vilket jag inte alls är pepp på! Tänkte nu gå igenom en annan specialkost på sjukhus, närmare bestämt A-kost. Tidigare har jag ju beskrivit en vanligaste kosten som används för "friska" personer på sjukhus, det vill säga, personer som inte har en sjukdom som påverkar aptiten. SNR-kosten bygger ju på det vi alla ska få i oss varje dag, sen har samma sammansättning och är individuellt anpassad energimässigt. Men sedan finns det ju sjuka personer som av olika anledningar har dämpad aptit, har svårt för att äta, har diverse intolleranser eler på annat sätt behöver specialkost. Några av specialkosterna som finns på sjukhus är:
Proteinreducerad kost
Fettreducerad kost
Vegetarisk
Glutenfri
Laktosreducerad
Dialyskost
och sedan de vanliga SNR-kost, A-kost och E-kost.

A-kost står för såkallad "allmänkost för sjuka". Deta är denna kosten som ges till personer som av olika anledingar har ätsvårigheter eller aptitproblem i samband med sjukdomen och därför inte kan äta riktigt de mängderna som SNR-kosten består av. Denna kost ges även till personer som har ökat näringbehov i samband med minskad nerbrytningsförmåga eller försämrad upptagningförmåga samt till personer som har stora förluster via tarm, njurar och hud. Portionerna är alltså lite mindre än i SNR-kosten men innehåller samma energi och näring och följer även SNR's riktlinjer gällande vitaminer och mineraler.

Även här är energinivån individuellt anpassad och kosten ska bestå av 15-20 E% Protein, 35-40 E% fett och 40-50 E% kolhydrater, med andra od mer fett och mindre kolhydrater än i SNR-kosten. Detta bidrar även med minskat fiberintag och vis de riktig låga energibehoven kan man behöva komplettera med vitamin och mineraltilskott.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentera här!

Trackback
RSS 2.0