Pannkakstillagning♥

Jag fick många många frågor om jag inte kunde lägg upp receptet på gårdagens pannkakor. Men det är inte receptet som är hemligheten för att lyckas bra med pannkakorna (även om jag ALLTID ALLTID använder samma eftersom jag VET att jag lyckas med detta!) utan det är övning. Övning, övning som gäller - även att lyckas med förberedelserna är A och O. Vi brukar dubbla receptet två till tre gånger - så det går fint att göra. Egentligen blir det BÄTTRE om man dubblar receptet.

RECEPT:
(10-15 pannkakor)

- 6 dl standradmjölk
- 2½ dl vetemjöl
- 3 ägg
- salt
- smör

Börja med att blanda mjölet med hälften av mjölken och blanda till en klumpfri smet. Häll på resterande av mjölken, knäck ner ett ägg i taget och rör undertiden. Salta och rör smeten helt jämn. Låt sedan den står och svälla i kylen under minst 30 minuter. Här kommer det viktga - ju längre den står i kylen,  desto bättre blir smeten. Igår stod min i ca 1½ timme i kylen och det är under denna tiden som mjölet sväller och smeten blir fast och hanterbar.

Sedan när stekande börjar så är en av "hemligheterna" för att lyckas med riktigt bra pannkakor att ha ett RIKTIGT pannkaksjärn (bild på pannkakorna i inlägget). Detta är viktigt och underlättar en masa massa eftersom det är lättare att tillaga pannkakorna då. Sätt på järnet och låt det står på plattan så att det blir riktigt riktigt varmt. Undertiden så rör man ner smält smör i smeten. Hur mycket är svårt - men omkring ½ dl för en sats skulle jag tro är lagom. SKIPPA INTE SMÖRET I SMETEN. Att man har smör i smeten gör att man sedan slipper ha smör på varje lag när man gör pannkakorna - då behöver man bara tillsätta smör inför första lagen (men skippa INTE det för då kommer det att strula upp för restenade av pannkakor också).

Sedan är det viktigt att INTE börja steka pannkakorna förren järnet är RIKIGT varmt. När man tillsätter smör i pannan så ska det puttra men sluta att susa innan smeten tillsätts. Sedan kan det vara smart att SÄNKA VÄRMEN på plattan när järnet är varmt (jag brukar missa det och då blir dom lite brunare) men omkring 7-8 kan vara lagom att ha plattan på om 9 är max. Se till att smeten täcker hela järnet och vrid runt järnet så att smeten jämnar ut sig, vänd pannkakan och stek på andra sidan och fortsätt sedan så.

Ingen svårt inget svårt.. ÖVNING ger fördighet och ofta misslyckas man med den första eller andra pannkakan, men det blir lättare. Somsagt ÖVA, ÖVA, ÖVA!

LYCKA TILL♥

Kommentarer
Postat av: Anonym

jag ÄSKAR plättar och pannkakor:D

2009-07-20 @ 09:44:19
URL: http://lilllamej.blogg.se/osynlig
Postat av: sandra

Jag trodde att jag inte tyckte om pannkakor, men de är faktiskt ganska gott ändå :D men vi gör alltid sånna där små söta och så lite tjockare. Det är gött!

2009-07-20 @ 09:58:59
URL: http://lillasana.blogg.se/
Postat av: isabel

sv:

Nej jag tror inte de vet det helt. Iaf inte hur mycket jag räknar.

Alltså jag kan inte säga om maten är god eller inte. Antingen är maten neutral eller äcklig. Tyvärr kunde jag bara tänka på hur mycket risotton badade i olja (vilket mamma hävdar att den inte gjorde) så tyvärr kunde jag inte ens tycka den var neutral (neutral är ungefär som något jag skulle tyckt om i vanliga fall om man säger så).

2009-07-20 @ 10:05:59
URL: http://iiisabels.blogg.se/
Postat av: elinur

Guud vad gott med pannkakor! :)

2009-07-20 @ 11:33:53
URL: http://elinur.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentera här!

Trackback
RSS 2.0